петък, 26 март 2021 г.

Отпускат допълнителни 96 млн. лв., за подсигуряване работата на здравната система

 Отпускаме допълнителни 96 млн. лв., за да подсигурим работата на - Новини  24/7

Отпускаме допълнителни 96 млн. лв., за да подсигурим работата на здравната система, на лекарите и на болниците, съобщи премиерът Бойко Борисов. Това стана след като днес се проведе извънредно заседание на Министерски съвет. 

46 млн. лв. са за закупуването на Ремдесивир, който ще задоволи нуждите на лечебните заведения до септември. От началото на пандемията сме дали 80 млн. лв. за почти 100 000 дози от медикамента.

50 млн. лв. са за изплащането на добавката от 1000 лв. за месец април на работещите на първа линия в болниците и спешната помощ. Средствата, които сме осигурили за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лв, заяви премиерът Борисов. 

Осигуряваме финансовата подкрепа максимално рано, за да бъдат спокойни и медиците, и гражданите, че ще издържим на натиска. Той отбелязва, че държавата си е свършила работата. 

"Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен", посочил премиерът. Борисов е категоричен, че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването. Премиерът напомни, че вече месеци наред правителството отпуска огромни средства по тази линия. 

В рамките на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Премиерът изразил увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, вследствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

Новините от днес и със задна дата