сряда, 24 март 2021 г.

Мъжът, залял с бензин и подпалил спящата си жена, се изправя пред съда

  

Окръжната прокуратура във Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 52-годишния Николай П., който уби по особено мъчителен начин жена си Татяна в село Три кладенци, съобщиха от държавното обвинение.

Бруталното убийство бе извършено на 15 септември м.г. Николай и 45-годишната Татяна живеели от дълги години на семейни начала. Знаело се, че мъжът често злоупотребявал с алкохол, вследствие на което ставал агресивен и упражнявал физическо насилие върху жената.

Вечерта на 15.09.2020 г. един от синовете им минавал с компания в близост до дома на родителите си, когато чул виковете на майка си. При влизането на момчетата в двора на къщата, те забелязали излизащия от нея дим, а до външната чешма се намирала Татяна. Жената се опитвала да се облива с вода.

Наблизо стоял бащата Николай, който не оказвал никаква помощ на жена си. Вместо това той се спречкал със сина им, взел коса и го подгонил със заплашителни думи. Свидетели на случващото се подали сигнал на телефон 112, като междувременно пробвали да загасят огъня в къщата.

Въпреки шока и болката, която изпитвала, 45-годишната Татяна успяла да им сподели, че била полята с бензин и запалена от Николай, докато спяла в леглото.

На място пристигнали екипи на полицията, пожарната и спешна помощ. Пострадалата била транспортирана до лечебно заведение. Огнището на пожара било ясно ограничено - легло в спалното помещение.

Извършителят на престъпното деяние се укрил, но бил установен и задържан на следващия ден.

Вследствие на тежката термична травма и настъпилите усложнения Татяна починала. От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че жената имала изгаряне на 91 % от общата телесна повърхност, както и увреждане на горните дихателни пътища, вследствие инхалация на пушечни газове и сажди. Освен това е констатирано наличие на кръвонасядания по шията на пострадалата, вероятно получени при опит за душене с ръце.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. Ако 52-годишният мъж бъде признат за виновен, той може да получи най-тежката присъда - доживотен затвор. 

Новините от днес и със задна дата