сряда, 24 март 2021 г.

Здравният министър по спешност в Бургас, още една родилка се бори за живот

  

Организацията в Област Бургас е направена на най-високо ниво. Бургас ще се справи и ще издържи на тази вълна. Увеличени са леглата за пациенти с коронавирусна инфекция. Едно ме тревожи, имаме родилка в тежко състояние след спешно родоразрешение, която се е лекувала 10 дни вкъщи.

Консултирана е с националния координатор по анестезиология. Децата, които са родени със спешно цезарово сечение от нея, са добре. Други две деца на други родилки, които са в по-леко състояние, също са добре.

Това заяви пред журналисти в морския град министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който пристигна по спешност в Бургас, където от 18 ч. тази вечер влизат нови притивоепидемични мерки, сред които вечерен час за непълнолетните и задължително носене на предпазни маски на открито. 

Проф. Ангелов съобщи, че ще бъде създадено специализирано звено към Министерството на здравеопазването, което ще решава всички проблеми с родилки на територията на цялата страна. Само преди дни в болница в Бургас издъхна 31-годишната Теодора. Младата жена изгуби живота си часове, след като стана майка на близначета.

"Наблюдаваме подмладяване на пациентите, които се хоспитализират. Към Бургас ще бъдат насочени допълнителни количества ваксини и "Ремдесивир".

В момента директорът на ИАЛ води преговори за това. Имаме пълно съдействие и разбиране от директорите на лечебните заведения. В готовност сме да изпратим и медици от други области. Бургас ще се справи и ще издържи на третата вълна на коронавирус", допълни здравният министър.

По думите му, в цялата страна има 12 097 легла за неусложнени пациенти и 74 процента от тях са заети.

"Издали сме разпореждане всички дихателни апарати, с които разполага държавата, да бъдат разположени до леглата. Нито един пациент, който има нужда от болнично лечение или реанимация, няма да бъде върнат. Нямаме притеснения, системата ще издържи. Има много по-малко положителни медици", каза още проф. Ангелов.

В Бургас в помощ на спешните екипи се включват и от общинска полиция, които със специално обособени автомобили транспортират COVID болни. Общинските полицаи обслужват средно на ден по 10 сигнала, като по този начин не се налага да се ангажира линейка.

Новините от днес и със задна дата