сряда, 24 март 2021 г.

България е взела най-малко пари от ЕС за подкрепа на заетостта

 istock

От КНСБ оповестиха, че България е на последно място по усвояване на средства от инструмента „Шуър“ (SURE) на Европейския съюз за подкрепа на заетостта в условията на пандемията.

От синдиката цитират последните данни на Европейската комисия, че страната е усвоила 500 млн. евро. За сравнение съседна Румъния е усвоила 4 млрд. евро. 

По линия на „Шуър“ се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите членки при благоприятни условия.

Общо раздадените средства са малко над 90 млрд. евро. Това означава, че 500-те млн. евро, от които България се възползвала, са едва 0,55 процента от сумата, коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

„Колкото и пари да теглим по „Шуър“, ако успеем да ги защитим, те няма да ни навредят на дефицита, който и без това е рекордно нисък на фона на останалите държави“, посочи той и подчерта, че средствата е можело да се използват за допълнителен буфер за реализирането на повече реформи и по-голяма подкрепа за бизнеса и хората. 

От КНСБ припомниха, че разходите за социално-икономически мерки са най-малко като дял от БВП спрямо другите страни - 6,7% при средно за ЕС около 14 процента.

Това са пропуснати ползи, за да подпомогнем работещите и техните доходи в момент, в който най-силно се нуждаят, счита КНСБ.

Преди няколко дни излезе и поредната статистика на Евростат за неравенствата, която отново постави България на първо място по най-много неравенства в целия ЕС. Фискалната политика има потенциал да редуцира тези неравенства, ако се възползваме от всички средства на финансиране, които потенциално можем да получим от ЕС, алармира синдикатът.

Новините от днес и със задна дата