сряда, 24 март 2021 г.

ВКС потвърди намалената присъда на тираджията, убил бременната Северина и мъжа ѝ

  

Върховният касационен съд потвърди изцяло намалената присъда от 4 години и 8 месеца затвор на 31-годишния украински шофьор Станислав Пислар, който с ТИР-а си помете и уби на място бременната Северина Коралска и мъжа ѝ Ивайло Минчев на магистрала "Тракия".

Жестоката катастрофа стана на 28 май 2018 г. на 124-ия километър на аутобана, докато 34-годишните Северина и Ивайло пътували към София. Младото семейство живеело в Бургас. Доскоро Северина работела като фармацевт, но сменила работата си и станала представител на фирма за лекарства. Ивайло пък работел в частна фирма. Двамата чакали първото си дете. В столицата бременната в седмия месец жена трябвало да бъде на преглед. Инцидентът станал, след като Пислар, който шофирал латвийски ТИР, навлязъл в насрещното движение и ударил челно аудито, в което пътували съпрузите.

През декември 2018 г. състав на Окръжния съд в Пловдив осъди украинеца на 9 години затвор, но Апелативният съд отмени наказанието, тъй като по време на процеса на подсъдимия не бил осигурен превод от родния му украински език, а му било превеждано от руски език.

При второто разглеждане на делото от окръжните магистрати постановената присъда за Пислар бе 7 години затвор. Наказанието бе постановено при съкратен процес и намалено с една трета по закон, след като шофьорът се призна за виновен. Освен това украинецът е лишен от правото да управлява МПС за срок от 8 години.

В началото на септември м.г. наказанието за тираджията бе намалено за втори път от апелативните магистрати на 4 години и 8 месеца.

Сега върховните съдии потвърждават решението на въззивната инстанция. Върховният касационен съд е преценил, че правилно апелативните магистрати са приели, че в случая водачът е нарушил единствено правилото за движение по пътищата по чл. 20, ал. 1 от ЗДвП за непрекъснат контрол върху превозното средство, в причинна връзка с настъпилия обществено опасен резултат, поради което е изходил от законосъобразната позиция, че деецът следва да носи наказателна отговорност само за нарушения на тези правила за движение по пътищата, които се намират в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Новините от днес и със задна дата