петък, 12 март 2021 г.

Проф. Костадин Ангелов: Жена е починала след имунизиране с ваксината на "АстраЗенека"

 Министерски съвет :: Правителство:: Състав на правителството:: Биографии::  КОСТАДИН АНГЕЛОВ - министър на здравеопазването

57-годишна жена е починала след ваксиниране с препарата на "АстраЗенека", обяви в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това е наложило спирането на ваксинациите с този продукт.

Жената е била ваксинирана около 12 часа вчера и без оплаквания се е прибрала, предаде bTV. Тази нощ обаче е почувствала остър задух и около 03.00 часа е починала. Дошлият на място екип на Спешна помощ само е констатирал смъртта ѝ.

Остра сърдечна недостатъчност и белодробен оток са били констатирани при аутопсията. Министър Ангелов отбеляза, че при жената са били констатирани придружаващи заболявания - наднормено тегло, запушена артерия, оперирана през 2005 г., байпас.

Поставената на жената ваксина не е била от проверяваната от Европейската агенция по лекарствата партида, спряна в различни страни заради получени странични реакции и смъртен случай в Австрия.

Спирането на ваксинацията е превантивна мярка, уточни проф. Костадин Ангелов.

"Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медиците, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията на "АстраЗенека", каза още министърът, цитиран и от БНТ.

Няма официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка между имунизацията и настъпилата смърт на жената. Министър Ангелов призна също, че не очаква и да бъде открита такава.

"Работната диагноза към този момент е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток. Взели сме всички изследвания и чакаме резултата", съобщи доц. Павел Тимонов.

По-рано премиерът Бойко Борисов нареди да спре имунизирането с ваксината на "АстраЗенека", докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ.

От Министерството на здравеопазването съобщиха междувременно, че директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е издал заповед да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината на "АстраЗенека". Основание за заповедта е и сигнал от Регионалната здравна инспекция-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината вчера.

Заповедта е и заради получена информация, в периода 8-12 март, за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "АстраЗенека"-България и "БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Новините от днес и със задна дата