неделя, 14 март 2021 г.

Проф. Кантарджиев с категорична позиция за жената, починалата след ваксинация с "Астра Зенека"

 

Ваксините за коронавирус нямат разлика с тези ваксини, които години наред се поставят  на най-малките, с нищо не са по-опасни.  Това заяви проф.Тодор Кантарджиев директор на Национален център за заразни и паразитни болести пред БНР.

В момента процента на разпространението на британския вариант е по области. В Плевен, Кюстендил, е най-високо, в област Стара Загора например около 25% от заразените са с новия щам, разясни още проф.Кантарджиев.

„Ако член на семейството се разболее от новия британски щам, боледуват всички от домакинството, същото е и в офис събиранията, ако един е заразен, заразява всички не ваксинирани или не преболедували. 

Маските са важни, за работещите в офиси също, неприятно е, но е важно. На този етап не се предвиждат нови мерки на национално ниво. Преди две седмици се каза 250 на 100 000 и ще има мерки, и това се случи, сега сме 440 на 100 000.

Слава богу Нигерийският вариант не е открит у нас. Мутациите при него правят така, че ваксините се малко ефективни. Ваксините действат, и на останалите мутации, в момента следим да не се случи така че и у нас да се появи мутация.

Ваксинацията ще се възстанови в края на другата седмица. Преговори се водят защото се търси начин да се компенсират количествата, които не са изпълнени, възможно е РНК ваксините да компенсират тези разлики в доставените количествата, каза още професорът.

Когато ваксинационният план се възстанови ще се разчита на личните лекари, те са най-опитни и най- добре ще могат да помогнат, каза още проф.Кантарджиев.

Вероятността ваксината да е причината за смъртта на жената в Пловдив е много малка, коментира още проф. Тодор Кантарджиев.

Той поясни, че серията на „Астра Зенека“, с която жената е била ваксинирана, не е тази, която беше спряна в други европейски страни. Проф. Кантарджиев припомни, че починалата жена е била с много съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние.

Единственото, което трябва да се спазва, което казахме още преди година - отстояние, носене на маска, дезинфекция и умерени количества витамин Б, които подобряват имунната система. Народът трябваше да разбере, че ако има мерки и дисциплина, ще са много по-малко случаите“, добави той.

Новините от днес и със задна дата