Община Бургас ще извърши консервационно-реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и ще изгради "улица на занаятите" в прилежащото дворно пространство с финансиране по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Това съобщиха от пресслужбата на местната община.

Днес Управляващият орган на програмата е одобрил проекта "Път на културно-историческите ценности през вековете", в който ще бъдат инвестирани 1 600 000 лева. От тях 1 300 000 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Дейностите по проекта включват благоустрояване и изграждане на улица "Алеко Константинов", която ще се превърне в място за занаятчии. Ще се изпълняват строително-монтажни работи свързани с консервация и реставрация на сградата на Етнографския комплекс с прилежащото дворно пространство и обособяване на споделени културни пространства на открито.

Етнографският музей е най-големият по рода си в Югоизточна България и е предпочитана локация за всички, желаещи да научат повече за традиционния български бит и култура.

В двора с градина се провеждат множество фолклорни изяви, детски школи, концерти и възстановки на обичаи.