сряда, 31 март 2021 г.

Спешни медици: Проф. Ангелов да отмени разхлабването на мерките, това е гавра!

  

Националната асоциация на работещите в спешната помощ призова министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов веднага да отмени заповедта си за разхлабване на мерките, тъй като тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и е заплаха за спасяване живота на пациентите.

Това е записано в специално обръщение към управляващите, подписано от председателя на асоциацията д-р Десислава Кателиева и публикувано в официалната Фейсбук страница.

"Министерството на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени - ръст с 679 човека ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след Covid-инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа, 160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства", пише в обръщението.

Спешните медици са категорични, че работят на ръба на възможностите си, като отказват да носят отговорност за "закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ".

"Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението", заявяват от Асоциацията.

Обръщение от спешните медици към българския народ и управляващите, Министерство на здравеопазването отчита, ден преди ...

Публикувахте от Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ в Вторник, 30 март 2021 г.

Новините от днес и със задна дата