вторник, 16 март 2021 г.

Проф. Петрова: Днес това е най-фрапиращата фейк новина за ваксините!

 

„По-голяма е вероятността да спечелите от тотото, отколкото ако ви ваксинират, да получите тежко нежелано събитие“. Такива изчисления е направила проф. Генка Петрова, преподавател във Фармацевтичен факултет на Медицинския университет в София. В тази връзка в студиото на bTV тя посъветва хората да не се притесняват.

Тя обясни, че проследяването на безопасността на лекарствата, в това число и на ваксините, протича условно в два етапа.

„Хората започнаха да бъдат бдителни по отношение на ваксините и да съобщават много повече за нежелани реакции. Според последни данни 32% от съмнителните неразположения са докладвани от здравни специалисти при „Пфайзер“ и „Модерна“, а 54% - от граждани при „АстраЗенека“. Между 71 и 76% от тези съобщения са леки общи неразположения“, обясни проф. Петрова.

По думите й в момента сме в огромен постмаркетингов експеримент.

„Те са ни направили такива, каквито сме сега – да живеем по-дълго и да живеем един здрав живот“, допълни тя.„Имаме три групи – едната са хората, които са се разболели и са починали. Другата са здравите и неваксинираните, които са починали по всякакви причини. Третата са хората, които са ваксинирани и са починали“, коментира преподавателят.

„Първият е преди разрешаване на употребата и вторият – след пускането на лекарството или ваксината. При първия задължително има контролна група от ваксинирани и реакциите. Изчисляват се показателите.

При втория ние разчитаме именно на такива спонтанни съобщения. Трябва обаче да се натрупа голяма база данни, за да се оцени този риск статистически значим ли е, или е причинно-следствено свързан“, поясни проф. Генка Петрова.Тя заяви, че е „изключителен привърженик на ваксините“.

Според нея правителствата, притеснявайки се, поемат понякога и грешни решения. Стремят се да не рискуват, тъй като са подложени на голям натиск в тази ситуация.

„Моето лично мнение е, че досега никой не си е направил труда поне публично да постави въпроса за загубите на човешки капитал по време на тази епидемия“, смята проф. Петрова.

За нея най-фрапиращата фалшива новина по отношение на ваксините е тази, че плащат на хора, за да казват, че са имунизирани.

Новините от днес и със задна дата