събота, 27 март 2021 г.

Експерт: Държавата не може да повиши средната заплата

  

Заложеното увеличение на средната работна заплата в някои предизборни програми е като "да се обещае колко ще е средната температура на нацията".

Невъзможно е, не защото не е хубаво или защото хората не го искат, а защото държавата няма инструменти, за да регулира този показател.

Инструментът, с който разполага държавата, това е влиянието и върху минималната работна заплата. Това заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. 

Държавата няма инструмент и да влияе върху квалификацията и повишаването на производителността на труда, което е ключово.

На практика допълнителните квалификации и професионализмът нямат реализация, освен на добрата воля на работодателите - да дадат по-висока заплата на служителите си, които имат квалификации в сравнение с тези, които са с основно образование. 

Иван Нейков е оптимист, тъй като вижда, че българският бизнес и издръжлив и креативен.

Над 93% от всички български предприятия са микропредприятия, т.е. с по 9 и по-малко работници. Тези предприятия са гъвкави и могат да оцеляват, стискайки зъби, каза той.

Новините от днес и със задна дата