сряда, 24 март 2021 г.

Разцепление в бранша: Хотелиери и ресторантьори няма да седнат на една маса

  

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) отказва да седне на една маса със Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Според БХРА през последните месеци те са разединявали бранша, говорили са против други представители на бизнеса, отлъчвали са несъгласните и са сипели нападки и обиди, като и са работили за противопоставяне между хотелиери и ресторантьори. 

Това се казва в официална позиция на хотелиерската и ресторантьорска асоциация, след като преди дни Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България поканиха на среща в София Българската стопанска камара (БСК) и няколко браншови организации от затворените със заповед на здравния министър бизнеси. Целта ѝ е да бъдат обсъдени общи действия и искания към държавата, независимо дали затварянето ще продължи и след 31 март. 

"БХРА винаги е готова да води конструктивни разговори (...), стига тези срещи да са с ясен дневен ред, да се обсъждат принципни позиции и да водят до реални ефекти. Поради непреодолимите на този етап различия подобна среща със СЗБ и БАЗ не би била конструктивна и не би довела до изпълнение на заложените в устава на БХРА цели - да защитава единството на бранша и интересите на своите членове", казват от асоциацията. 

По-рано двете организации - СЗБ и БАЗ - се обявиха за пълен локдаун и затваряне на всички търговски обекти с идеята, че в момента наложените мерки "са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви". 

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обаче така работещите в хотелите биха останали не само без работа, но и без никакви финансови постъпления, за разлика от самостоятелните заведения, "които получават макар и недостатъчни и много закъснели финансови компенсации за бизнеса и персонала си, тъй като са затворени с официална заповед". Това обаче не е валидно за хотелите, които не са официално затворени с държавен акт, но не могат да извършват нормална търговска дейност. 

Предвид разединението на асоциациите и сдружението в бранша, засега не е ясно дали ще се стигне до общи действия във връзка с пандемията и наложените мерки.

Новините от днес и със задна дата