неделя, 14 март 2021 г.

Учител в Италия почина след ваксинация с AstraZeneca, не се знае има ли връзка с ваксината

  

Северната италианска област Пиемонте заяви днес, че временно ще спре имунизацията с ваксината на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca), след като учител от град Биела починал след ваксинация вчера, пише БТА, позовавайки се на "Ройтерс".

Решението бе взето, след като няколко европейски страни вече предприеха аналогична мярка - за последно Ирландия тази сутрин. То е взето като предпазна мярка и властите в Пиемонте очакват резултатите от изследванията, които ще проверят използваната партида и дали има връзка между смъртта на ваксинирания и поставянето на препарата на "АстраЗенека".

Те не дадоха подробности за обстоятелствата около кончината на учителя.

"Това е акт на изключителна предпазливост, докато проверим дали има връзка. До този момент не е имало тежки странични ефекти при поставяне на ваксините", изтъкна в изявление ръководителят на областната здравна служба Луиджи Дженезио Икарди.


В четвъртък италианският здравен контролен орган забрани използването на една партида от ваксината на "АстраЗенека". Източници на Ройтерс казаха, че решението е било взето, след като двама мъже са починали в Сицилия.

Забраната е предпазна мярка, обясниха от регулатора и обърнаха внимание, че не е установена връзка между ваксинацията и последвалите "тежки неблагоприятни събития". Номерът на партидата е ABV5811, съобщиха италиански вестници. Това бе потвърдено от източник, близък до регионалното правителство на област Пиемонте със столица Торино. Починалият е 57-годишен преподавател по кларинет в консерватория, съобщи АНСА.

Новините от днес и със задна дата