вторник, 9 март 2021 г.

Страшни данни! Родни учители бият тревога, К-19 удари много лошо децата!

  

За последните 14 дни спрямо предходния период, положителните проби при деца (от 0 до 19 години) са се увеличили с 48,3%. В същото време в училищата се учи в присъствена форма.

Идеята ни за ежеседмично тестване на учениците, която би довела до по-дълъг период на обучение в присъствена форма не се възприе. Това пишат в отворено писмо до премиера Борисов, здравният и образователният министър от организацията “Учители за безопасно образование”.
Те са силно притеснени от драстичното нарастване на четиринадесетдневната заболяемост, както и от големия брой заразени деца.

Здравните власти оповестиха, че експоненциалното нарастване на заболяемостта се дължи на разпространението на британската мутация на COVID-19., Средно за страната 73,37% от секвенираните проби са положителните с британския вариант.

Вирулентността на вируса се увеличава от 52 до 70%, по-лесно поразява деца, като последиците след преболедуване са още по-тежки. Броят заразени деца нараства с всеки изминал ден, казват още в писмото си от организацията на учителите.

В училищата има огромен брой болни деца, които не се тестват и от общопрактикуващите лекари. В официалната статистика ежедневно се отчита брой заразени деца, а в същото време не се карантинират паралелки. Информация от редица европейски държави показва, че тази мутация протича с много усложнения при децата. Води до Мултисистемен възпалителен синдром, сърдечни миокардити, менингити, енцефалити, сърдечна и бъбречна недостатъчност.


На българското общество не се дават отговори за броя хоспитализирани деца с усложнения. Процесът на ваксинация на учителите на много места не е завършен. В същото време се настоява за присъствено обучение.

Липсата на ваксини, неизградени вентилационни системи и неосигуряването на лични предпазни средства от висок клас на учителите излага на огромен риск учителското съсловие. То даде и продължава да дава най-много жертви. Ето защо, настояваме за незабавно прекратяване на присъственото обучение на учениците от 1 до 12 клас в цялата страна.

Новините от днес и със задна дата