събота, 27 март 2021 г.

Проф. Момеков каза защо не трябва да ходим в Занзибар и дали Витамин С може да ни спаси от К-19

 Проф. Момеков каза защо не трябва да ходим в Занзибар и дали Витамин С може да ни спаси от К-19  

Много пъти вече стана дума, че ваксините са най-икономическия рентабилен механизъм за справяне с този проблем. Всеки човек, който попада в лечебно заведение, изразходва огромни ресурси в болницата.

Ваксината, съпоставена с това, като цена, е изключително рентабилна. Да има  хора с поставена ваксина, които са се разболели, но никъде по света не бе казано, че ваксините дават защита от 100%. 

Това заяви професор Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, в ефира на Нова тв. 

Данните, които изнася израелското министерство на здравеопазването, показват, че когато се ваксинира голяма група спрямо тези, които не са, честотата на хоспитализацията и смърт намаляват чудовищно. Просто няма алтернатива в момента, подчерта професорът

По думите му, в страната ни скоро се очакват големи количества ваксини от различни производители и ваксинацията ще стане малко по-лесна.

Всичките ваксини имат плюсове и минуси, добави Момеков. 

"Резултатите от ваксините са базирани на клиничните проучвания. Но това е експеримент, в реалния живот няма толкова много правила и ефективността на ваксината няма да бъде същата като по време на клиничните проучвания. Не можем да кажем, че ваксината ще ни предпази напълно от заразяване, но заразяванията намаляват, както и хоспитализациите и смъртните случаи", обясни Момеков. 


По думите му, нито едно проучване не е дало 100% протекция. Преди всичко проучванията показват, че нямаме симптоматична болест. Имаме безсимптомна болест.

"В България твърде много се експонира, че някой си е сложил ваксина и е умрял. В света са сложени половин милиард дози. Да вземем, например, САЩ. Там всеки ден някой губи живота си, изприщва се. Ние трябва да доказваме причинно - следствената връзка. Честотата е много ниска и това не ни дава основание да спираме този процес", обясни Момеков относно възможността ваксините да са опасни за хората. 

"Хората не трябва да се плашат от нещата, които чуват. Честотата на тези странични реакции е много малка. Австралия е страна, която се грижи много за хората си. Всеки може да провери с кой препарат ще се ваксинират те”, казва проф. Момеков.

Той поясни, че зависи от самата ваксина, дали човек може да си остане с една доза. "За основната в България, векторната, проучванията показаха, че е по-добре интервалът да е по-голям. Но хората не трябва да избягват ваксинацията, особено тези с първата доза", каза той. 

Професорът каза още, че най-точните данни за имунитета ще има този, който ще пише книга за К-19 след 10 години. Има няколко възможни сценария. Този вирус, колкото и да е нов, принадлежи към семейство, което е доста познато. Варианти ще възникват, въпросът е до каква степен те ще намаляват имунния отговор. 


"Колкото повече даваме на вируса да се размножава вируса в нас, толкова повече мутации ще има. Затова е важно да не се ходи в страни като Занзибар, които лъжат за К-19, защото не се знае какво ще донесат от там. Ако някой иска мизерия, може да се разходи в някои части на България, но няма да има океан", каза Момеков. 

Дали ще има нужда от бустердоза от ваксините, ще стане ясно с времето, каза още той. 

Момеков разкри още, дали витамин С може да ни помогне в борбата с К-19

Почти всички вирусни инфекции са свързани с увреда на нашите клетки, до голяма степен част от увредите са свързани с генерирането на свободни радикали. Витамин С е изключително важен и за функционирането на кръвоносните съдове. Затова по-ниските дози от витамина ще изгладят увредите по клетките и ще намаляват риска вируса да се закачи за тях, обясни той. 

Хората трябва да се придържат към по-ниски дози, около 400 милиграма на ден, убеден е професорът.

Новините от днес и със задна дата