петък, 19 февруари 2021 г.

Германският здравен министър: COVID-19 не се предава. Намаляват заплатите на депутатите

  

След няколко седмици на спад нивото на новозаразените с коронавируса в Германия не се променя, каза днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА и Ройтерс.

По думите му вирусът "просто не се предава", като повод за голямо безпокойство са не само новите му варианти, но и стагнацията на броя на нови случаите за денонощие. Въпреки че германската общественост иска локдаунът да бъде отменен, е важно да се действа предпазливо, за да не се обезсмисли постигнатото досега, подчерта той.

По данни на института "Роберт Кох" броят на новозаразените на 100 хиляди жители в Германия за последните седем дни е 56,8, докато вчера този показател е бил 57,1. От няколко дни няма отчетливо намаляване на новите случаи.

Федералното правителство и властите в 16-те провинции се стремят към ниво под 50 нови случая на 100 хиляди жители. Разхлабване на локдауна се предвижда при показател 35.

Германският здравен министър спомена за възможно смекчаване на ограничителните мерки при намаляване на новите заразени и увеличаване на броя на ваксинираните в страната.

В същото време възнагражденията на депутатите в Бундестага - долната камара на германския парламент, ще бъдат намалени от 1 юли с цел това да отрази намалялата през 2020 г. заради пандемията средна заплата в страната, предаде Франс прес.

Депутатските възнаграждения са "обвързани с промяната на заплатите сред населението", обясни вчера за АФП говорителка на Бундестага.

Миналата година заплатите в Германия намаляха номинално с 0,6 на сто поради коронавирусната пандемия, нарушила хода на икономическата дейност в страната. Това сочат предварителни данни, публикувани в сряда от статистическата служба "Дестатис".

Според правилата за индексация всички 709 депутати в Бундестага, получаващи от 1 юли 2019 г. месечни заплати от 10 083,47 евро, трябва да вземат вече с около 60 евро по-малко.

Това ще е първото подобно намаление в историята, писа вчера популярният вестник "Билд".

Президентът на Бундестага Волфганг Шойбле обаче ще трябва да изчака за целта официално писмо от шефа на "Дестатис", което се предвижда да получи до края на март, уточни говорителката. Към средата на март се очаква "Дестатис" да публикува окончателни данни за промените в заплатите през 2020 г., посочи тя.

Съответно депутатските възнаграждения вече втора година поред няма да бъдат увеличени.

През 2020 г., в разгара на кризата около КОВИД-19, бе решено те да бъдат замразени, при все че номиналните заплати, с които са обвързани, бяха нараснали през 2019 г. с 2,6 на сто.

Новините от днес и със задна дата