понеделник, 22 февруари 2021 г.

Ген. Мутафчийски: Само в България има полемика коя ваксина е по-добра

  

"Само в България има такава полемика - коя ваксина е по-добра, такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента" - това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски пред журналисти.

Заедно с премиера Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов посети петричкото село, където провериха как протича ваксинирането.

"В Западна Европа не се говори такова нещо. Слагат се всички, които са утвърдени. Смята се, че щом са утвърдени, значи са надеждни. По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото никоя", каза още Мутафчийски, като подчерта, че у нас се поставят всички ваксини, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата.

Попитан дали са доволни от това как върви ваксинацията, той отговори:

"Доволни сме. Хората проявиха зрялост. Вчера и онзи ден бях свидетел във ВМА как се случват нещата. Най-възрастният ваксиниран беше на 96 г., а най-младият - на 18 г. Хората във всички възрасти са мотивирани да се имунизират и вчера само във ВМА бяха ваксинирани 1160 души".

Мутафчийски обаче изтъкна, че в България съществуват около 4 милиона души, които са незащитени, т.е. вирусът разполага с огромен терен за действие.

"Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия", категоричен бе лекарят.

Лично премиерът пък заяви, че "зелените коридори" ще продължат да действат, докато не дойдат 18,5 млн. безплатни ваксини, които се очакват. Той увери, че освен в големите болници, ваксини ще има и в най-малките населени места и уточни, че само днес 88 000 дози са разпределени в страната.

Новините от днес и със задна дата