понеделник, 22 февруари 2021 г.

Учени разкриват кои са слабите места на коронавируса и защо някои хора не се заразяват

  

При някои от хората коронавирусът минава много леко и те са устойчиви на него, затова сега учените търсят слабото му място, за да го ударят точно там, пише BBC. 

Когато Стивън Крон, станал известен като човека, който не може да хване СПИН, е млад, той гледа как неговите приятели си отиват един по един от болест, която тогава все още няма име. През 1978 година неговият партньор Джери Грийн се заразява с ХИВ, а Крон си мисли, че е следващият. Вместо това обаче, той остава напълно здрав, докато вирусът навлиза в тялото на Грийн.

През 1996 година изследовател на име Бил Пакстър, който работи в изследователския център в Ню Йорк, търси гей мъже, които да са устойчиви на инфекцията. След време прекарано в проучвания, той открива причината. Когато Пакстър се опитва да зарази белите кръвни клетки на Крон с вируса на ХИВ в епруветка, става ясно, че това е невъзможно.

Така се оказва, че Крон има генетична мутация, която предотвратява свързването на вируса с повърхността на белите му кръвни клетки. Тази мутация се среща едва при около 1% от населението. Учените вече разработиха антиретровирусно лекарство, наречено маравирок, което ще трансформира лечението на ХИВ, като имитира ефекта от тази мутация. Това е нещото, което се оказва решаващо да бъде контролиран вирусът при заразени хора.

Крон умира през 2013 година на 66-годишна възраст и остава едно голямо откритие в историята след себе си, което далеч не се ограничава само с ХИВ. Той е човекът, който вдъхнови цяла нова сфера в медицинската наука. В нея учените се стремят да идентифицират така наречените "извънредни стойности", които са необичайно устойчиви на болести и ги използват като основа за откриване на нови лечения.

Джейсън Боб - генетик в Медицинското училище в Икан в Ню Йорк, прекарва голяма част от последното десетилетие, изучавайки хора с необичайни черти на устойчивост към различни заболявания. Независимо дали сърдечни или други. Когато коронавирусът се появи, първото нещо, което той се пита, е дали няма хора, които вирусът не е в състояние да зарази.

Боб се опитва да намери цели семейства, в които хора от различни поколения са страдали от тежки случаи на Covid-19, но поне един човек да е бил асимптоматичен. Джейсън Боб заяви, че когато събереш на едно място цяло семейство е много по-лесно да разбереш генетичните фактори, стоящи зад устойчивостта.

Светът, в който живеем, а именно дигиталният, предлага един доста по-лесен и бърз начин да стигнем до такива семейства. От юни месец 2020 година Боб работи с кординаторите на групи във Facebook за пациенти с Covid-19 и техните роднини, за да се опита да идентифицира кандидат-семействата.

Има създадена и онлайн платформа от самия него, където всеки, който има асимптоматичен случай, може да попълни проучването, за да оцени тяхната готовност за включване в изследването.

Новините от днес и със задна дата