четвъртък, 4 февруари 2021 г.

На пътя между селата Димчево и Присад са изпълзяли хиляди змии

  

Като истинска еко катастрофа може да се оприличи ситуацията край бургаското село Димчево. Заради наводненията, които станаха причина за обявяване на частично бедствено положение в региона, хиляди животни са били извадени от дупките си и леговищата си от придошлата вода и в момента са плъзнали по целия терен в отчаян опит да намерят подслон, за да не умрат.

Особено притеснителна е ситуацията с животинските видове, които в този период на годината спят зимен сън или са студенокръвни, тъй като температурите на въздуха в момента не позволяват те да оцелеят на сушата дълго, пише "Флагман".

На пътя между селата Димчево и Присад са изпълзяли хиляди змии. Огромна част от тях вече са загинали, а без ясен източник на топлина, храна и подслон, за останалите съвсем скоро ще последва същата мрачна съдба.

Придошлата вода буквално е наводнила дупките им, където те се крият през зимата и за да не се удавят, животните са изпълзяли на сушата. Те обаче в тази ситуация не могат отново да изкопаят леговищата си и се оказват в капан, на студено, без храна и обречени.

Фотосите са шокиращи – десетки представители на видовете Смок стрелец (Coluber caspius) и Слепоци (Anguis fragilis) са излезли на повърхността в землището на с. Димчево близо 2 месеца преди края на зимния им сън.


Видовете не са в списъка със застрашените, но унищожената им популация в региона със сигурност ще има ефект върху земеделието, тъй като, макар и не особено лицеприятни, тези влечуги се грижат за крехкия екологичен баланс и изяждайки някои от дребните гризачи, реално помагат за развитието на агрикултурата.

Припомняме, че по-рано днес кметът Димитър Николов удължи с 30 дни частичното бедствено положение в с. Димчево. Обстановката там лека-полека започва да се нормализира и в момента продължа отводняването с помпи.

Селото бе наводнено след обилните валежи в началото на седмицата, което наложи спешната евакуация на живущите в над 40 къщи. 15 от имотите, които се намират в ниската част на селото, са пострадали тежко. Кметският наместник Елена Атанасова вече трети пореден ден обикаля в селото и с помощта на общински и държавни служители описва щетите. 

Залят остава и пътят между селата Димчево и Присад, за който ще е необходимо още доста дълго време докато водата се оттече и отново стане проходим.

Новините от днес и със задна дата