четвъртък, 4 февруари 2021 г.

КФН ще проверява случая с 9-годишното момиче, което трябва да плаща заема на починалата си майка

  

По повод на запитване от Нова ТВ по случая "9-годишно момиче трябва да изплаща заем, наследен от починалата ѝ майка", към настоящия момент в Комисията за финансов надзор не е постъпвала жалба от наследниците на загиналото лице, съобщиха от регулатора.

С оглед на спецификата на казуса и с цел да отговори на обществения интерес, Комисията за финансов надзор се е самосезира като ще предприеме необходимите мерки в рамките на законовите си правомощия, за да извърши детайлна и спешна проверка по случая.

При инцидент от миналото лято млада жена от София беше пометена от кола на пътя край Созопол. Въпреки изяснените обстоятелства около трагедията, на този етап застрахователят не покрива дълга ѝ, въпреки сключената полица. Така детето дължи 30 хиляди лева.

В нощта на 26-ти юли кола помита 34-годишната Юлия Ангелова. Шофьорът бяга без да окаже помощ и втора кола удря отново младата жена. След множество травми майката на 9-годишното момиче умира.

Няколко месеца след инцидента шофьорът е установен, но заради малкото доказателства днес е на свобода.

Междувременно застрахователят иска от Окръжната прокуратура в Бургас експертиза за това дали Юлия е била пияна. За Нова тв оттам потвърдиха, че са изпратени кръвни проби за анализ в две съдебно-медицински лаборатории - в Бургас и във Военна болница-София.

Експертизата трябва да е готова до месец. Дали блъсната жена е употребила алкохол, няма правни последици, смята адвокат Людмил Рангелов, тъй като тя е била пешеходец, движещ се съгласно правилата.

"Съдебната практика преодолява такава претенции, като изисква от застрахователя да докаже, че употребата на алкохол от пешеходката има някаква, дори и косвена причинно-следствена връзка с ПТП. Това няма как да го установи застрахователят. Според мен това е просто един мотив за забавяне", смята адвокат Людмил Рангелов.

От застрахователната компания коментираха лаконично, че е започнало вътрешно разследване по случая.

Новините от днес и със задна дата