Лични лекари във Варна вземат допълнително такса, за да изпратят по електронен път издадения от тях болничен лист в Националния осигурителен институт (НОИ). За това сигнализира потърпевш варненец, предаде БНТ.

Сумата е близо 8 лева - 5 лева, определена като административна такса и 2,90 лева потребителска. Реджеб Шабанов наскоро е преболедувал COVID-19. След изтичане на карантината посетил личния си лекар, за да му бъде издаден болничен лист.

"Останах неприятно изненадан, когато личният ми лекар съобщи, че дължа 8 лева такса, за да ми издаде болничен лист. Тя ми каза, че това било прието от всички общопрактикуващи лекари и грешката е била в мен, че аз не знам за тази новост", разказа той.

Шабанов платил близо 16 лева за два болнични листа.

"Не намирам това за морално. Мисля, че вземат тези такси неправомерно, защото се оказа, че много хора, които попитах за болничния, не са платили", допълни Реджеб.

Мъжът се обадил за консултация и на телефона за връзка с граждани в Националната здравноосигурителна каса.

"Това, което дължите при общопрактикуващия лекар, е таксата за посещение", обяснили му оттам. "Потребителската такса от 2,90 лева имате предвид?", попитал. "Да, ако не сте освободен от нея, нали... но болничният не се заплаща отделно", бил отговорът.

От Сдружението на семейните лекари във Варна казаха, че административната такса е въведена от много малко джипита.

"Болничният лист е въз основа на експертиза за работоспособността, която е включена, като ангажимент на общопрактикуващия лекар в пакета дейности, гарантиран от бюджета на Здравната каса в Наредба 9 от декември 2019 година", обясни председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна д-р Светлин Митев.

Проверка установи, че и други лични лекари са въвели тази такса още преди години, а някои - по време на ковид пандемията. Като юридически лица те имат право да определят допълнителни такси за пациентите. Но те могат да бъдат единствено за дейности, които не се заплащат от Здравната каса.