четвъртък, 4 февруари 2021 г.

Още две държави няма да слагат ваксината на "Астра Зенека" на хора над 65 години

  

Здравните власти в Норвегия и Дания обявиха днес, че няма да предлагат ваксината на компанията "Астра Зенека" срещу COVID-19 на хора на възраст над 65 години, поради липса на достатъчно данни за нейните ефекти върху имунизирани над тази възраст, предава Франс прес.

По този начин двете северни страни възприемат подхода, избран от няколко държави от Европейския съюз, макар Норвегия да не е член на блока, но да е свързана с него в процеса на разпределение на ваксини.

На пресконференция директорът на норвежкия Институт за обществено здраве Камила Столтенберг обясни избора за отказ от препарата за хора над 65-годишна възраст "не защото ваксините не действат при хора от третата възраст, а защото документацията за тях е ограничена".

Здравните власти на Германия, Франция и Швеция също няма да предлагат ваксината на компанията "Астра Зенека" срещу коронавируса на хора на възраст над 65 години.

Досега около 135 000 души в Норвегия са получили своята първа доза, а около 35 000 са получили и втората си доза от ваксините на "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех", заяви институтът. В изпитанията, проведени от "Астра Зенека", са участвали малко хора на възраст над 65 години, което означава, че липсва документация за въздействието на ваксината върху по-възрастните групи от населението, се казва още в съобщение на норвежкия Институт за обществено здраве.


В Дания, държавата от ЕС с най-напреднала ваксинационна кампания след Малта, 1,68 процента от наброяващото 5,8 милиона население са напълно ваксинирани и 3,28 процента са получили първата доза. Страната очаква да е завършила ваксинацията на цялото си пълнолетно население до 4 юли.

Новините от днес и със задна дата