събота, 6 февруари 2021 г.

Мария Габриел: Ваксини срещу коронавирус имат потенциал да лекуват 5 вида рак

  

ЕК обяви план за борба с рака, включващ мерки на стойност 4 милиарда евро. Всяка година над три милиона души в ЕС получават онкодиагноза. Това е сериозен здравословен проблем, който ще засегне пряко 40 % от гражданите на Съюза и има значително въздействие върху европейските здравни системи и икономики.

"Всеки има приятел, колега или роднина, който е преминал по този път", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. Коментар по темата направи и еврокомисарът Мария Габриел пред Bulgaria ON AIR, която обяви сензационна новина.

"Малко хора знаят, че ваксините на Мoderna и на BioNTech имат обещаващи научни изследвания, търсещи лечение на пет вида рак", обяви за предаването "Брюксел 1" еврокомисарът Мария Габриел.

"Ако ние успеем да осигурим инвестиции и продължим с този интензитет на работа, какъвто не сме виждали през последните години, това е от което имат нужда компаниите - данни, много повече инвестиции, за да може тази технология, направена вследствие на коронавируса, да бъде използвана и да даде много по-силен напредък в търсене на лечение също и за ракови заболявания", допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

"Поставили сме си много ясна цел - три милиона спасени човешки живота до 2030-а година. Защото в Европа живее една десета от световното население, но над четвърт от случаите на ракови заболявания са при нас", коментира Мария Габриел.

Тя уточни, че тази седмица планът за действие е бил представен официално. "Сега предстои много работа - по отношение на превенция, на достъпа на държавите членки до лечение и грижа за пациентите, които след това трябва отново да се интегрират в активния живот", казва еврокомисарът.

Новините от днес и със задна дата