събота, 6 февруари 2021 г.

Д-р Сорен Хайрабедян: Хората с имунитет най-вероятно ще са носителите на новите щамове

  

                              Снимка: Нова телевизия 

"Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен начин. Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите щамове, но няма да развият тежка клинична картина. Не трябва да се панират всички. На имунната система и трябват няколко дни, за да изчисти вируса.

Ваксинирането не дава 100% или 0% защита, то дава някаква защита. При всички е различно", заяви в ефира на "Събуди се" професор Сорен Хайрабедян - директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

Според него как човек ще премине през вируса зависи от неговия организъм и генома му. Той подчерта, че има хора, които са по-податливи, има и такива, които го прекарват леко.

"Има повече смъртни случаи, тъй като голяма част от глобалното население не е имунизирано и не се е срещало с вируса. Този процент на податливи като бройка става повече, защото самите вируси много по-бързо заразяват", обясни проф. Хайрабедян.

През изминалата седмица СЗО отчете най-високата смъртност от COVID-19 до момента. Само за 7 дни над 96 000 души починаха от коварния вирус. А британски учени предупредиха, че над 4 000 щама на COVID в момента обикалят света.

"Световните тенденции са в план защита. Затварянето на моловете е една от мерките. Това, което наблюдаваме във Великобритания, много прилича на първия локдаун. Големият брой смъртни случаи се дължи на това, че новите варианти носят повече от една мутация, носят и нови мутации", каза проф. Хайрабедян.

Той обясни, че когато вирусът зарази дадена клетка, той потиска рецептора, през който влиза. Молекулата има физиологични свойства - това е причината за по-бързото заразяване и по-тежко протичане на вируса.

"Бразилският щам е най-опасен. Той има 20 мутации и за съжаление има много по-висока смъртност. Дори естественият, индивидуално придобит имунитет, може би няма да бъде достатъчен. В щата, в който има епидемия, минимум 50% от населението е прекарало вируса при първата вълна. Въпреки това в момента там има нова вълна. Не е задължително хората да прекарват вируса по-тежко. Възможно е този вирус да мутира в организма на човек и да създаде селекция ", обясни проф. Хайрабедян.

Новините от днес и със задна дата