четвъртък, 4 февруари 2021 г.

25-годишна жена след лека форма на коронавируса: Пет месеца по-късно всичко се промени

  

Ребека е на 25 години: млада и атлетична жена без никакви заболявания. Когато през април миналата година се заразява с коронавируса, тя успява бързо да се справи с болестта. Само след две седмици младата жена, която по професия е социална педагожка и работи в детски дом, отново се връща на работа.

Симптомите на т.нар. пост-Ковид синдром

Но пет месеца по-късно всичко се променя: Ребека започва да се задъхва при качване по стълби, чувства се силно изтощена и трудно може да се концентрира. Личният лекар я изпраща на прегледи при пулмолог, кардиолог и невролог. Бързо става ясно, че Ребека има възпаление на сърдечния мускул. Освен това левият ѝ бял дроб все още е силно засегнат от болестта.

"Никога не съм вярвала, че млад и физически активен човек като мен може да пострада толкова сериозно от този вирус", казва 25-годишната жена.

Днес Ребека знае, че страда от т.нар. пост-Ковид синдром. Така учените наричат симптомите, които остават или се проявяват за пръв път месеци след заболяването. "При някои пациенти могат да минат и шест месеца, а оплакванията са понякога толкова тежки, че се налага да постъпят в болница", казва Ремберт Кочула, пулмолог в клиника за рехабилитация на боледували от Ковид-19.

Типични симптоми на пост-Ковид синдрома са хронична отпадналост, проблеми със сърцето и с концентрацията, задух и кашлица. Учените се позовават също на изследване от китайския град Ухан, което показа, че три четвърти от пациентите са продължили да имат оплаквания и шест месеца след изписването им от болницата.

Не е ясно каква част от хората в Германия, преболедували Ковид-19, са развили въпросния пост-Ковид синдром. Една от причините за това е, че късните последици от заболяването не се регистрират от института "Роберт Кох", а всички преболедували се смятат за излекувани. 

Друга причина е, че много от засегнатите изобщо не знаят, че страдат от пост-Ковид синдрома.

"По време на първата вълна миналата пролет лекарите се концентрираха основно върху проблемите с белите дробове. Днес обаче знаем, че имаме нужда от по-широка диагностика", казва пулмологът Ремберт Кочула.

Защото от заболяването могат да бъдат засегнати също сърцето, бъбреците, мозъкът и кръвоносните съдове. Затова личните лекари трябва да бъдат нащрек при контролните прегледи и при съмнение да изпращат пациентите към съответния специалист, уточнява Кочула.

"Пост-Ковид синдром при 50% от пациентите"

"Да си излекуван не означава непременно, че си здрав", предупреждава и Йордис Фромхолд от клиниката "Медиан" в Хайлигендам.

По думите на д-р Фромхолд, до 50 процента от пациентите в клиниките развиват по-късно пост-Ковид синдром.

В Германия вече заработиха т.нар. пост-Ковид амбулатории, в които лекари от различни специалности преглеждат пациенти с такава симптоматика и при нужда ги насочват към съответните специалисти. Такива центрове има вече в градовете Кил, Хамбург, Хановер, Йена и Мюнхен.

Текстът е публикуван ТУК

Новините от днес и със задна дата