петък, 19 февруари 2021 г.

20-годишният Алекс, убил случаен минувач при масов бой, влиза в затвора за 19 г.

  

Окръжният съд в Кюстендил призна за виновен за извършено от него умишлено убийство и опит за убийство и осъди на 19 години затвор 20-годишния Алекс Иванов, съобщиха от прокуратурата. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при строг режим. 

20-годишният Алекс е от циганския клан Гольовците и живее в края на циганския квартал "Изток" в Кюстендил. Фамилията е известна със саморазправи при възникнали инциденти.

През нощта на 17 февруари 2019 г. криминално проявеният вуйчо на подсъдимия посетил няколко заведения в града, придружаван от приятелска компания. Около 6 ч. сутринта групата се отправила към кафе – аперитив „Иридиум“, където мъжът имал репутацията на нежелан клиент за персонала. Това отношение било изградено вследствие създаваните от него проблеми при предходните му посещения там. В заведението имало много хора.

Вуйчото на Алекс Иванов бил във видимо нетрезво състояние и демонстрирал подчертано агресивно и предизвикателно поведение. Това направило силно впечатление на другите посетители. Мъжът провокирал конфликт, отправяйки обидни думи към клиент. Това наложило намесата на собствениците на кафенето, за да въдворят ред. Въпреки обещанията си да спре, пияният мъж продължил да се държи невъздържано и арогантно, като ставал все по-агресивен. Той бил насила изведен, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните.

20-годишният Алекс бил информиран за случващото се и решил да се намеси във възникналия скандал с вуйчо му. Той взел метален сгъваем нож и се придвижил към кафе-аперитив „Иридиум“. Междувременно напрежението пред заведението ескалирало с участието на излезлите навън посетители. Имало размяна на удари.

Пристигналият на място младеж се включил в конфликта, като извадил наподобяващата пистолет газова запалка, насочвайки я към намиращ се наблизо свидетел. Сбиването продължило с гонка по улицата. Подсъдимият извадил носения с него нож, разгъвайки острието му. Нанесъл силен юмручен удар на един от опонентите си, замахнал с ножа към гърдите на друг и го заплашил с убийство. Успял да му причини нараняване в предмишницата и повторил няколкократно опита си да го прободе с оръжието, нанасяйки му порезни рани.

В този момент към мястото на разразилата се саморазправа наближил 33-годишния Валери Дъбов, без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение. Виждайки го пред себе си, Алекс Иванов замахнал с ножа към гърдите му, като първоначално не успял да го нарани. Мигновено след това подсъдимият нанесъл втори удар с ножа, след което побягнал. Острието на оръжието попаднало дълбоко в гръдния кош на Валери, който почти веднага паднал безжизнен на земята.

Свидетели на случващото се опитали да му помогнат и подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място лекарски екип констатирал настъпилата смърт на младия мъж.

Междувременно тичащият Алекс бил последван от четирима мъже от заведението. В момента, в който единият от тях го настигнал, подсъдимият се обърнал към него и му нанесъл силен удар с ножа в областта на гърдите. Причиненото прободно нараняване предизвикало обилно кръвотечение и възпряло пострадалия от участие в по-нататъшно преследване

p>

Убиецът избягал и се укрил, като по пътя изхвърлил оръжието на престъплението в двора на чужд имот, където то било намерено по-късно. В това време спрямо другите представители на фамилията „Гольовци“ била предприета саморазправа от опонентите им в конфликта. Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната му ескалация. Пострадалите били транспортирани в болницата.

Късно вечерта същия ден подсъдимият се предал доброволно в Областната дирекция на МВР.

Осъдителната първоинстанционна присъда подлежи на обжалване в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.

Новините от днес и със задна дата