петък, 26 февруари 2021 г.

Учен за калифорнийския мутант на К-19: Дяволът вече е тук!

  

Калифорнийският вариант на SARS-CoV-2, който бе регистриран за първи път през май м.г. на територията на щата Калифорния, не само е по-заразен, но също така е и по-устойчив на ваксините.

Протичането при него е доста по-тежко от останалите варианти, а смъртността е по-висока. С други думи - дяволът вече е тук. Това сподели ученият от Калифорнийския университет в Сан Диего Чарлз Чиу за в-к "Los Angeles Times".

Според резултатите от проучването, проведено от университета в Сан Диего, калифорнийският вариант на вируса "буди безпокойство", наред с тези от Обединеното кралство, Южна Африка и Бразилия.

Именно на него ще се дължат 90% от общия брой заразени с COVID-19 в Калифорния през следващия месец. Иска ми се да греша, но науката си е наука, прогнозира Чиу за американското издание.

Последните изследвания сочат, че симптоматиката при калифорнийския вариант протича далеч по-тежко, а ваксините са осезаемо по-неефективни срещу него.

"Трябва да направим всичко по силите ни, за да намалим заразяването конкретно с този вариант, а това би означавало засилване на санитарните мерки, ограничаване на социалните събития и ускоряване на кампанията по ваксиниране", обясни университетският учен.

По думите му всеки следващ вариант или щам на COVID-19 най-вероятно ще бъде по-резистентен на ваксините.

Новините от днес и със задна дата