Митнически служители задържаха над 5,2 кг злато на кюлчета и 20 000 евро при проверка на ГКПП Калотина, съобщиха от Агенция "Митници".

Около 3 ч. на 9 февруари митнически инспектори на трасе "Входящи леки автомобили и автобуси" са спрели за проверка влизащ в страната от Сърбия джип Аudi Q7. Водачът на превозното средство с румънска регистрация пътувал сам от Австрия за Румъния.

При последвала щателната митническа проверка, под стелките и кората на пода пред предната дясна седалка, служителите са открили три кутии и портмоне. При отварянето на една от тях инспекторите са открили кюлчета от жълт метал. Водачът на автомобила - М.К.Т., обяснил, че това са златни кюлчета, а в портмонето има 20 000 евро.

Митническите служители са установили общо 134 кюлчета с различни грамажи - 1 гр, 5 гр, 250 гр, 500 гр, 1000 гр. Общото им тегло възлиза на над 5,2 кг. Назначени са експертизи.

С действията си М.К.Т., роденият в Турция немски гражданин, не изпълнил задължението за деклариране на парични средства и благородни метали, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз, като нарушил разпоредбите на Валутния закон. Стойността на предмета на престъплението e в особено големи размери. 

Районна прокуратура - Сливница води разследване по образувано досъдебно производство. Чужденецът е привлечен в качеството на обвиняем.