сряда, 20 януари 2021 г.

Израел оповести резултати от ефективността на ваксината на Pfizer

  

Големи надежди за ваксините срещу COVID-19 даде първото научно проучване от техния ефект, проведено сред 102 души в Израел. В страната вече са ваксинирани над 2,2 милиона души и тя е на първо място в света по темпове на ваксинация.

Доброволците са минали и двете фази на ваксиниране с продукта на "Пфайзер Бионтек". Лекарите наричат резултатите много по-обнадеждаващи и от най-смелите прогнози. Повечето пациенти са имали от 6 до 20 пъти повече антитела сравнение с пациенти, прекарали коронавируса в най-свирепата му форма. 

Това означава, че това количество антитела се справя с лекота с атаката на гадината и пази здравето на човека напълно. Слабо количество антитела са създали организмите само на двама пациенти, като единият е с доста лоша имунна система. Потвърждават се резултатите за над 95 процента ефективност. 

Другият голям въпрос е успява ли ваксината да спре разпространението на вируса? Тоест, заразеният не може да се разболее, но продължава ли да е опасен за околните. Тук категоричен отговор не може да бъде даден при толкова кратък срок на изследвания. Но първите данни са повече от обнадеждаващи. 

Според израелските специалисти ваксината на "Пфайазер Бионтек" намалява близо два пъти разпространението на вируса. Подобен е резултатът и на британски учени, изследвали резултатите на "Астра Зенека". Но и на Острова подчертават, че сроковете са твърде кратки, за да има доказани научни резултати. Същото важи и за продължителността на имунитета, който създават ваксините.

Новините от днес и със задна дата