неделя, 17 януари 2021 г.

IGTDS разкри руски агенти, организирали и участвали в щурма на Капитолия

IGTDS разкри агенти на ГРУ, организирали и участвали в щурма на Капитолия

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/strakhovito-igtds-razkri-agenti-na-gru-organizirali-i-uchastvali-v-shchurma-na-kapitoliya_news793776.html

  

В щурма срещу американския Конгрес на 6 януари се вижда намеса на руското военно разузнаване ГРУ - до такъв извод е достигнал екип на Института за проучване на глобалните заплахи и демокрацията - IGTDS.

"Анализът на снимки и видеоматериали от открити източници показва, че руското военно разузнаване, което може би е замесено в мащабната кибератака срещу американски държавни институции, се е намесило и в събитията във Вашингтон." - се казва в публикация на IGTDS. Кадрите, анализирани от екипа, показват, че при нападението срещу Конгреса руските агенти са поели организираща роля. На един от видеоматериалите се чуват викове на руски: "По-смело, по-смело...

" На друго видео участник в атаката крещи на руски: "По-бързо, по-бързо". Анализаторите посочват също, че по аналогичен начин ГРУ се е намесило при протестите на жълтите жилетки във Франция и кампанията за отделяне на Каталуния от Испания, опита за държавен преврат в Черна гора. 

"Тактиката, използвана при щурма на Капитолия, напомня методите, които руснаците използваха при протестите на жълтите жилетки във Франция и привържениците на независимостта на Каталуния. Става дума за инфилтриране на хора с бойна подготовка в тълпата по време на размирици, с цел да се разпалват и ескалират протестите и след това да се помага на протестиращите да нахлуват в инфраструктура и държавни обекти. Освен това, самият щурм на Капитолия напомня и тактиката, използвана от руските спецчасти при завземането на парламента в Крим, Украйна, и държавните институции в Източна Украйна през 2014 г." - поясняват авторите на изследването.

 От IGTDS посочват, че Кремъл прикрива своите операции в други страни зад протести и масови безредици. Това става чрез инфилтриране на служители на ГРУ в протестни движения - руските агенти създават в тях "военно крило", развиват агитационни кампании, разпространяват конспиративни теории, привличат влиятелни фигури към тези движения. В анализа се напомня, че така през 2016 г. в Черна гора, под прикритието на местни националисти, бойни групи на ГРУ опитаха да организират държавен преврат. 

"През 2020 г. съдията Хоакин Агире от Барселона, който разследва незаконното финансиране на каталунския референдум за независимост през 2017 г., заяви, че малко преди референдума Русия е предложила да изпрати 10 хиляди войници в Каталуния и да плати каталунския дълг." - отбелязват още анализаторите. Заключението на съдията се основава на записи на два телефонни разговора на каталунския политик Виктор Тераделас и бившия каталунски президент Карлес Пучдемон, направени през 2018 г. От IGTDS оценяват и рисковете, произтичащи от нападението срещу американския Конгрес. 

"По наши оценки, нахлуването в сградата на Капитолия е дискредитирало компютърните мрежи, също би могло да има и изтичане на документи. При проникването в кабинета на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, от бюрото ѝ са откраднати писма и документи. Има голяма вероятност в Конгреса да са инсталирани подслушвателни устройства." - се казва още в доклада. "Участието на Русия в протестите в САЩ и в щурма на Капитолия се разглежда като акт на държавен тероризъм, подобен на атаките от 11 септември.

 Следователно, припознаването на Русия като страна, спонсорираща тероризма, въвеждането на по-строги санкции срещу руската икономика и актуализацията на имиджа на САЩ като нападната отвън страна, ще бъдат сред приоритетите на новата администрация в Белия дом." - обобщават анализаторите.

Новините от днес и със задна дата