събота, 2 януари 2021 г.

Измрели птици и уцелени самолети: Все повече щети от фойерверки по цял свят

  

Данни за поражения от новогодишните фойерверки продължават да пристигат от цял свят. След като вчера беше оповестено за пожари и загинали в Германия и Франция, както и за пострадал футболист в Турция, днес международните новинарски агенции съобщават за инциденти в Италия и Ливан.

Организации за защита на животните алармираха, че стотици птици са загинали след новогодишните зари в Рим.

Във видео, направено край главната гара в италианската столица, се виждат десетки птици, предимно скорци, лежащи безжизнено на земята.

Причината за смъртта не е ясна, но според Международната организация за защита на животните тя е свързана с шумните гърмежи на пиратки и фойерверки в този зелен район, където гнездят много птици.

"Може да са умрели от страх. Може да са се сблъскали в небето или да са се ударили в прозорци или електропроводи. Да не забравяме, че те също могат да умрат от сърдечен удар", каза Лоредана Дилио, говорителка на организацията, цитирана от "Асошиейтед прес".

В Рим важи полицейски час от 22 часа и бе в сила забрана за използването на лични пиротехнически средства, която до голяма степен бе игнорирана снощи.

Новините от днес и със задна дата