четвъртък, 28 януари 2021 г.

Държава от ЕС затваря границите си заради К-19

  

Португалия, която преминава през период на драстично увеличаване на случаите на зараза с коронавируса, ограничава придвижванията зад граница на гражданите си в продължение на 15 дни, предаде Франс прес. Новината бе съобщена от португалския вътрешен министър Едуарду Кабрита.

Той поясни, че рестрикциите върху пътуванията в следващите 15 дни ще са с цел защита на гражданите и за намаляване на разпространението на заразата, допълва Ройтерс.

Франс прес посочва, че министърът е казал това в парламента, където е защитил позицията на правителството за продължаване на извънредната епидемиологична ситуация в Португалия, считано от неделя до 14 февруари.

Мярката за ограничаване на пътуванията касае пътуванията по въздух, по суша или по море. Тя няма да се прилага само при изключителни причини за пътуване. Същевременно бразилското издание "Фоля ду Сао Пауло" посочва, че от тази нощ в полунощ португалските власти спират всички полети от и за Бразилия.

От утре се затваря и сухопътната граница с Испания, допълва ДПА. Мярката е за две седмици и границата ще може да се прекосява само при спешни ситуации, поясни вътрешният министър на Португалия. По дългата 1200-километра граница се въвеждат отново и граничните проверки, добавя Ройтерс.


Границата между Португалия и Испания вече беше затворена миналата пролет по време на първата коронавирусна вълна. Тя беше окончателно отворена на 1 юли след рязък спад в случаите на зараза, допълва ДПА.

Премиерът на Португалия Антониу Коща каза, че ситуацията в страната се е влошила отчасти, защото правителството е разхлабило ограничителните мерки между Коледа и края на годината и сега страната се опитва да се справи с новия вариант на вируса, открит първо във Великобритания.

Парламентът на Португалия гласува за продължаване на новата национална карантина в страната до най-малко 14 февруари, посочва още Ройтерс.

Днес Португалия регистрира 16 432 нови случая на зараза с коронавируса за денонощие и 303 починали от Ковид-19 за 24 часа. Това са два антирекорда. От началото на пандемията починалите са над 11 608, като през последните две седмици жертвите на COVID-19 са над 3000, предадоха световните агенции.


От 15 януари португалците са във втора национална карантина. Според данните на Франс прес Португалия е страната в света, която е съобщила през последните две седмици за най-голям брой на зарази и на смъртни случаи от COVID-19 спрямо броя на населението ѝ. По този показател тя е изпреварена само от анклава Гибралтар.

От началото на пандемията в Португалия са регистрирани 685 383 случая на зараза.

Новините от днес и със задна дата