петък, 29 януари 2021 г.

Температури над 15°: Започва продължително и чувствително затопляне

  

Предстои продължително и чувствително затопляне, а периодът с наднормени температури ще продължи почти до края на първите 10 дни на февруари.

Днес облачността ще бъде променлива, по-значителна над Северна България. До довечера ще остане почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад и запад. Температурите ще достигнат 4 до 9 градуса.

През нощта ще бъде облачно. Отначало в западните райони, а до сутринта  и  на места в останалата част на страната ще превали дъжд, над 1000 мера надморска височина — сняг. В Сутрешните часове мокър сняг е възможен и в София.

Минималните температури утре ще бъдат от минус 1 до плюс 4 градуса. В Източна България ще духа слаб вятър от югозапад.

Утре облачността ще бъде променлива, намаляваща на запад до незначителна в следобедните часове. Преваляванията ще спрат и на изток още преди обяд. Ще духа до умерен западен вятър. Температурите ще бъдат от 3-4 градуса в местата със снежна покривка на североизток до 10-11 градуса в западната част на Дунавската равнина и Тракия.

В неделя облачността ще бъде значителна, отначало предимно средна  и висока. Вятърът ще се ориентира от юг и ще бъде до умерен. Температурите сутринта ще са от нула до 5 градуса, а след обяд — от 6 до 11 градуса. Привечер от запад отново ще завали дъжд.

В понеделник вятърът над западните и централни райони ще бъде от запад, а в Източна България — от югозапад — умерен  и силен. Минималните температури ще бъдат от 3-4 градуса на запад до 10 в източните райони. През деня преваляванията в западната и централна част на страната бързо ще спрат, но ще продължи да превалява по Черноморието и на места там валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се повишат още и ще бъдат от 9 до 14 градуса.

Във вторник минималните температури ще са от 2 до 7, а дневните от 9 до 14 градуса. Облачността ще бъде променлива, по-значителна на север  и изток.

В сряда облачността над по-голямата част от страната ще бъде незначителна, до слънчево време, но на места в низините сутрин ще има мъгли. Минималните температури ще бъдат от 2 до 7, а дневните от 8 до 13 градуса, в местата с мъгли - малко по-ниски.

В четвъртък и петък дневните температури ще се повишат още и ще бъдат от 11 до 16 градуса. Високи за сезона ще са и минималните температури, които ще са положителни в повечето места.

Според предварителните прогнози подобно време ще се задържи поне до 8-9 февруари./dir.bg

Новините от днес и със задна дата