петък, 29 януари 2021 г.

Тежковъоръжени полицаи спирали автомобили с българи в Северна Македония

 

За полицейска акция срещу български автомобили в Северна Македония съобщи депутатът от ВМРО Милен Михов пред bTV.

"Имаме информация за полицейска акция от вчера в Струмица срещу автомобилите с българска регистрация - били са щателно проверявани от тежковъоръжени полицаи", разказа доц. Михов.

Той обяви, че ако тези данни се потвърдят, ВМРО ще искат обяснение от властите в Северна Македония.

Михов коментира и намерението на македонските власти да върнат изучаването на сръбски език в училищата, срещу което вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов вече изпрати гневно писмо до премиера Зоран Заев.

"Изграждането на Сръбски културен център в Скопие и изучаването на сръбски език в македонските училища е продължение на една дълга политика, която се води от всички партии в западната ни съседка", коментира депутатът от ВМРО.

Според него тези действия не означавали влошаване на двустранните отношения, а били "очаквано оправдание" заради позицията на България по старта на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Но критикува, че и до днес там няма нито една българска телевизия или вестник.

"Македонизмът е дело на сърбите, това е пределно ясно. И той е изграден на антибългарска основа. Ако се подобрят отношенията с България, един от основните клонове на тази доктрина трябва да падне. От тяхна гледна точка това е естествено, от наша - задълбочава разделението", заяви пред БНТ историкът проф. Христо Матанов.

"Преди няколко години в Република Северна Македония се натъкнах на масово разпространение на сръбски вестници, масово излъчване на сръбски телевизии, български вестници почти няма, а телевизии - 1. Този процес тече независимо, че е било забранявано при Груевски", допълни проф. Матанов.

Той не си представя да се изучава македонски у нас.

"Това няма да стане по никакъв начин, това значи връщане на онези времена, в които една сегашна парламентарна партия насилствено въвеждаше македонизма и това продължи доста години", категоричен беше историкът.

Според него това, че ние веднъж сме приели македонския език и македонската нация, сега е основен аргумент на македонците.

"Пътят на сближаване е въпрос и на двете страни. Ние нашия път можем да си го извървим. Те трябва да извървят своя, но засега поне не го виждам. Те трябва да се поопържат в собственото си масло, за да разберат, че сегашната политическа обстановка е различна от едно време", допълни проф. Матанов.

Новините от днес и със задна дата