вторник, 5 януари 2021 г.

НАП отчете над 1 млрд. лв. повече приходи в кризисната 2020-а

  

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2020 година, което е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от предходната 2019 г., отчитат от НАП.

Въпреки коронакризата бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от приходната агенция. Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5% спрямо предходната, допълват от ведомството.

През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 14 млрд. лева. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 3,7 млрд. лв. от данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност са 7,6 млрд. лева. За сравнение през 2019 г. приходите от ДДС в хазната бяха 11.1 млрд. лева (генерирани предимно от нараснало вътрешно потребление). През 2020-а обаче бяха въведени диференцирани (по-ниски) ставки за редица стоки и услуги.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като от тях 6,3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. - за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

"2020, освен всичко друго, се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това", каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Новините от днес и със задна дата