сряда, 9 декември 2020 г.

Mатематикът Петър Велков: Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките

  

„Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките." Това каза пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

По думите му в последните седмици, не само дни, продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.

 „Всичко е против здравата логика да смекчаваме мерките в момента“, посочи Велков в предаването „Преди всички“. Много е важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта, смята Петър Велков. 

Отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми, обясни той. Положителният тест обаче според Велков трябва да бъде приравнен с PCR-ра. Ситуацията в България е много далече от овладяване, подчерта той. 

Велков е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности - ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим“. 

Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат, заяви той. Не сме закърпили все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва, отбеляза още Петър Велков. Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни, обобщи Велков.

Новините от днес и със задна дата