вторник, 8 декември 2020 г.

Ваксината срещу COVID под формата на кисело мляко образува антитела

  

Изпитанията на ваксината срещу новата коронавирусна инфекция под формата на кисело мляко, разработена от Института за експериментална медицина, доказаха, че препаратът дава добър резултат при образуването на антитела в лигавиците и кръвта, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ваксината се отнася към вида мукозални имунизации и се приема под формата на кисело мляко. По правило антигените в подобни препарати са заключени в микрокапсули, които ги защитават от ферментите на стомашночревния тракт.

Руските учени, ръководени от проф. Александър Суворов, са провели опити с лабораторни животни. Преимуществото на ваксината е, че тя предизвиква максимален имунен отговор чрез лигавиците и поради тази причина спада към мукозните препарати. 

Реакцията на лабораторните животни при образуването на антитела срещу коронавируса е била много добра както в кръвта, така и в лигавиците им. Суворов отбеляза, че екипът е регистрирал добри резултати и при клетъчния имунитет.

Освен антитела, препаратът е генерирал и специфичните Т-лимфоцити, които убиват клетката, заразена от коронавируса. По неговите думи това е много важен елемент за създаването на ефикасна ваксина, а това е налице при разработения метод с използването на кисело мляко.

Новините от днес и със задна дата