понеделник, 21 декември 2020 г.

Новият щам на Covid-19 е засечен и в Белгия

  

Новият щам на Covid-19, станал повод за последните мерки във Великобритания и ЕС, е засечен и в Белгия. Това потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, цитиран от местни медии.

Той уточнява, че новата разновидност на вируса е била "в обръщение" в Белгия поне от септември. По неговите думи засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса.

Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания. Според белгийските власти в страната са открити няколко мутации на вируса на Covid-19 и това може да е едно от обясненията за ръста в броя на заразените от началото на есента.

На 14 декември британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че британски учени са открили нов мутиращ вариант на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в югоизточните райони на Англия. Той каза също, че според предварителния анализ този вариант се разпространява най-бързо от всички известни досега щамове.

На 19 декември премиерът Борис Джонсън обяви, че предварителни данни новият щам може да е 70 процента по-заразен и добави, че британски експерти все още не са намерили потвърждение на хипотезата, че щамът води до по-висока смъртност.

Новините от днес и със задна дата