петък, 25 декември 2020 г.

Пускат „Ивермектин“ срещу Covid-19 в аптеките през януари

  

Фармацевтичният гигант "Хювефарма" чака официално разрешение за пускане на българския пазар на препарата "Ивермектин", който помага в битката с COVID-19 и дори може да се използва като превенция. 

Клиничните изследвания, възложени от "Хювефарма", са преминали успешно, а специалният медикамент вече е получил и международен патент, съобщава blitz.bg.

В подкрепа на полезното му действие при COVID-19, се изказаха редица български учени и доктори, сред които проф. Иво Петров, д-р Антон Койчев, д-р Чавдар Ботев, Богдан Кирилов.

Очаква се Изпълнителната агенция по лекарства да даде зелена светлина пред разпространението на "Ивермектин" в първите дни на 2021 г., а пускането му в аптеките да стане факт до средата на януари. 

За ефекта на това лекарство се заговори още през април в Австралия.

Оказа се, че у нас го произвежда компанията на Кирил Домусчиев. Тя е подала молба да бъде сертифицирано и за ползване от хора, като се очаква разрешение през януари и тогава ще тръгне масово към аптеките.

Лекарството е предназначено за лечение на краста и други болести, предизвиквани от паразити при животните. У нас се продава свободно, но не е разрешено за употреба от хора във вид на хапчета, а само като крем.

Проф. Иво Петров: Ивермектинът играе роля на жива ваксина срещу Ковид-19!


Новините от днес и със задна дата