понеделник, 21 декември 2020 г.

Експерти: Рано е да се притесняваме за новия щам на Covid-19

  

"Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет и имунитетът е причината за мутациите - вирусът търси начини да се разпространява, но този нов щам на вируса, установен във Великобритания, засега не е показал големи промени в генния състав и мисля, че и с него ще се справим". Това каза пред БНР д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и заместник-председател на Българския лекарския съюз.

Д-р Брънзалов не очаква този нов щам да предизвика по-тежки реакции и по-голяма смъртност.

По думите му ваксината на "Пфайзер" би следвала да повлияе и на новия щам, защото с въвеждането на ваксините това е началото на края на пандемията, особено ако се ваксинира по-голяма част от населението.

"Ако има значителни мутации на вируса, ще се променят с времето и състава на ваксините, така както е с противогрипните ваксини.

Според ваксинационния план се започва с медиците на първа линия, които ще бъдат ваксинирани веднага след Коледните празници. Ще започнем с пет хиляди души медици. С около 20 дни прозорец между двете дози ваксини.

След Нова година се очакват още 52 хиляди дози ваксини и с тях ще започне ваксиниране на по широк фронт", каза още д-р Брънзалов.

Логистиката за ваксиниране е осигурена посочи още д-р Брънзалов.

Проф. Георги Момеков: Рано е да се притесняваме за новия щам

"Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам, просто вирусът циркулира и Великобритания е има ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен, а варианти на този вирус ще се появяват и на други географски ширини", коментира новата мутация на коронавируса в "Преди всички"и проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация:

"На този етап всичко е супер преждевременно, ние даже не можем да потвърдим данните за по-бързото му разпространение.

Мутацията няма да засегне биологията на този вирус - бъдещето ще покаже, но сега не е необходимо да се паникьосваме."

Относно това дали ваксините ще са ефикасни и за новата мутация, проф. Момеков поясни, че може част от имунния отговор да бъде неутрализиран, но това няма глобално да повлияе на ефикасността на ваксината.

Проф. Момеков отговори, че засега няма да се ваксинира, тъй като има антитела, а по думите и двете ваксини имат висок процент ефикасност. Според специалиста ще се върнем към нормалността и ще преборим вируса в края на следващата година.

Доц. Нина Янчева: Един човек с новия щам заразява седем  души

Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем, сочат анализи на лабораторните резултати, обясни ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София доц. Нина Янчева в "Тази сутрин" на bTV.

"Този щам е познат от месец септември. Това, което е алармирало учените, е, че от 41-ва до 50-а седмица на тази година броят на заболелите значително се увеличава. Когато анализират вирусите, които се изолират, установяват, че този щам е повече от 50%", уточни доц. Нина Янчева.

По думите й се знае, че като цяло коронвирусите мутират, но се смята, че това се случва бавно. "По-различното в случая е скоростта на заразяване. Ясно е, че заболелите са млади хора над 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването не е по-голяма и няма по- висока смъртност", обясни още доц. Нина Янчева.

"След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, сега мерките са много по-бързи и по-агресивни, за да се ограничи някаква предполагаема опасност, но тя не е ясна за момента", коментира тя.

Според доц. Янчева вероятно новият щам е достигнал и до други страни в Европа - има данни за Нидерландия, Дания и Австралия.

"За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината, подобно на естественото заболяване, води до образуването на неутрализиращи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината", обясни доц. Нина Янчева.

"В нашата страна антиваксърските течения са доста широко застъпени. Не знам каква част от населението се убеди, че тази болест може да протече тежко и ваксината е единственото средство, което би могло да ограничи и да контролира пандемията", каза още доц. Нина Янчева.

Проф. Чорбанов: Мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам

Няма как да се скрием от новия щам на COVID-19. Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA имунологът проф. Андрей Чорбанов.

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо.

"Новата мутация на вируса има по-голяма способност да заразява. Не можем да твърдим, че новата мутация е по-смъртоносна", поясни Чорбанов."Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вируса се адаптира, за да прониква по-лесно в организма", поясни Чорбанов.

Той бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. "Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 започна да намалява.

"Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени", каза още имунологът.

Новините от днес и със задна дата