петък, 4 декември 2020 г.

Камарата на представителите на САЩ гласува за легализиране на марихуаната

  

Камарата на представителите на САЩ одобри днес законопроект, който предвижда декриминализация на федерално равнище на марихуаната и изваждането ѝ от списъка на забранените вещества, предаде ДПА.

Този акт се разглежда като първа стъпка към реформиране, макар че шансът на законопроекта да мине и през Сената е минимален, без което той не може да стане закон.

Законопроектът бе предложен от демократите и почти всички техни конгресмени го подкрепиха, наред с някои либертариански настроени републиканци. Резултатът от вота бе 228 срещу 164 гласа.

Одобряването на законопроекта от долната камара може да принуди бъдещия президент Джо Байдън да действа по проблема за канабиса и на равнището на изпълнителната власт, когато встъпи в длъжност. Байдън като сенатор бе привърженик на твърдата линия спрямо престъпността, но в кандидатпрезидентската си кампания застъпи по-умерени възгледи.

Вицепрезидентката Камала Харис обаче, която до следващия месец все още е сенатор, е сред главните поддръжници на легализирането на марихуаната. Тя е казвала неведнъж, че Конгресът трябва да действа, за да отстрани бремето на присъдите, наложени заради марихуана, защото хората с такива присъди трудно си намират работа и жилища.

Марихуаната вече е легализирана в около 30 щата - за медицински цели или за забавление. На изборите през ноември в редица щати - както спечелени от демократите, така и от републиканците, бяха прокарани редица мерки в посока на легализиране на марихуаната.

Новините от днес и със задна дата