понеделник, 28 декември 2020 г.

Русия изгони помощник военния аташе на България

  

Русия експулсира подполковник Митко Борисов, помощник военен аташе в българското посолство в Москва, в отговор на експулсирането на руски дипломат от София, съобщи ТАСС. Нота за решението бе връчена на българския посланик Атанас Кристин, който бе поканен в руското външно министерство в понеделник.

"На 28 декември българският посланик Кристин беше поканен в руското външно министерство, където му бе връчена нота от министерството, която обявява подполковник Митко Борисов, помощник на военния аташе в българското посолство в Москва, за персона нон грата. На посочения офицер бе наредено да напусне територията на Руската федерация в рамките на 72 часа", се казва в съобщението на руската дипломатическа служба.

Както уточни българското външно министерство, българският дипломат "ще изпълни заповедта и ще напусне страната в определеното време, започнало да тече в 14:00 часа московско време".

От МВнР на Русия посочиха, че тази стъпка е предприета в отговор на решението на България да обави за персона нон грата военния, военновъздушния и морски аташе в руското посолство в София на 19 декември.

Той стана шестият руски дипломат, изгонен от България през последните две години, отбелязва ТАСС. Българските власти твърдят, че той се е занимавал с разузнавателна дейност от 2017 г., като е събирал информация, включително за участието на американски военен персонал в учения в страната. Дадени му бяха 72 часа да напусне републиката. Посолството на Руската федерация подчерта, че не са представени доказателства, които да потвърждават, че руснакът е участвал в дейности, несъвместими с дипломатическия статут. Руската страна обяви, че има право да отговори огледално.

Новините от днес и със задна дата