четвъртък, 10 декември 2020 г.

ГЕРБ каза си думата за Северна Македония

  

Ние, долуподписаните български представители от ГЕРБ/ЕНП, СДС/ЕНП и ВМРО/ЕКР в Европейския парламент, заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително интеграцията на Република Северна Македония като пълноправен член на Европейския съюз.

Това се казва в позиция на българските представители от ГЕРБ, СДС и ВМРО в ЕП относно отлагането на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС "Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение. Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. 

В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България. За съжаление, въпреки нашите постоянни призиви, не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение. България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония. 

Един от многобройните примери са последните изказвания на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като „преплетена“ и „мултиперспективна“ в явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение. Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време. В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави. 

Пропагандата от миналото трябва да бъде прекратена, за да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни. 

Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани".

Новините от днес и със задна дата