вторник, 22 декември 2020 г.

Проф. Коста Костов: Разпространение на новия щам се дължи на поведението на хората и в по-малка степен на самия вирус

  

Повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия щам, който завладя Великобритания. Тренираният имунитет, предизвикан от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия щам.

Това коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, национален консултант по белодробни болести. Той припомни, че новият щам на коронавируса бе забелязан в Обединеното кралство още през септември. 

Значимостта му обаче нарасна, защото в средата на ноември се оказа, че 28% от новоинфектираните са с него. В средата на декември този процент вече е 62. В щама са открити 23 генетични мутации. 

„Оптимизмът трябва да е умерен, защото „се насладихме“ на артистичния характер на вируса. Трябва да сме нащрек и да го наблюдаваме“, допълни проф. Костов. По думите му новият щам е 70% по-инфекциозен от другите. По-важното и успокояващо е, че засега той не се проявява с по-тежко протичане на заболяването. 

Според някои учени това разпространение на новия щам се дължи на поведението на хората и в по-малка степен на самия вирус. Проф. Костов допълни, че в неговата болница тежките случаи са намалели, което показва, че въведените ограничения през последните седмици вече дават резултат.

Новините от днес и със задна дата