неделя, 6 декември 2020 г.

Вижте как Бургас отбелязва Никулден /СНИМКИ/

 


Тази година Бургас отбелязва един различен Никулден. Традиционните за празника на града събития, на които се събират стотици хора, се провеждат онлайн. Това се наложи, за да бъде опазено здравето на хората, като се предотвратят възможностите за събиране на големи групи на едно място.

Въпреки ограниченията градът остана верен на своите стари никулденски традиции. Сутринта в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" бургаското православно духовенство отслужи празнична литургия.

В Регионалния исторически музей бе спазена традицията за освещаване на обредна никулденска трапеза.

Паметта на загиналите моряци и рибари традиционно бе почетена с панихида и хвърляне на венци и цветя от Моста във водите на Бургаския залив.

В условията на епидемичната обстановка, породена от Ковид - 19, Бургас показа милосърдие и съпричастност към медиците и пациентите в болничните заведения. Те получиха рибен курбан, който е признание за всекидневните усилия в борбата с опасния вирус на медицинските работници и подкрепа за настанените за лечение хора.

Специална атракция, посветена на Никулден, се проведе на Пристанище Бургас. Там плавателни съдове отправиха поздрав към всички празнуващи с включване на корабни сирени и демонстрация с водни оръдия.

Интересни моменти от събитията може да видите в нашата галерия.

Още снимки

Новините от днес и със задна дата