неделя, 6 декември 2020 г.

Млад българин в Бостън забогатя от пандемията с този бизнес

  

Кризата, породена от пандемията от коронавирус, доведе до разклащането на икономиките на почти всички държави по света и до трудни времена за малкия и големия бизнес. Милиони хора загубиха работата си и се наредиха сред трайно безработните, без надежда скоро да възстановят предишния си живот, разказва БНР – Варна.

В много голяма степен това се случва в САЩ, където са едни от най-многото случаи на заразени и починали и където подадените заявления за безработица само през последната седмица надвишиха всички очаквания на икономистите. 

Сред потърпевшите от кризата има и много българи в Америка, което се доказа и от последните данни на Българската народна банка, според които сънародниците ни в Щатите са изпратили 8 пъти по-малко средства в Родината си. Но сред тези мрачни новини има и изключения. 

Едно от тях е българинът Иван Иванов, който живее в Бостън. За него COVID кризата не само че не е била страшна и не е отнела препитанието му, а напротив – помогнала му е да увеличи приходите си и да развие бизнеса си. Иван от Бостън е родом от село Гроздьово, община Долни чифлик. В България е известен с уникалната Ботаническа градина „Маргарита“, която направи в двора на родната си къща. Но бизнесът му в Америка няма нищо общо с това. 

Той е свързан с професионално почистване на хотели и домове. Оказа се, че заради пандемията от коронавирус работата му многократно се е увеличила, а от това съответно и печалбата му. И във време, в което много хора останаха без работа, той е работил извънредно, за да успее да изпълни възложените му поръчки. 

Причина за това е фактът, че американците са подкрепили местния си бизнес, подкрепили са местните туристически обекти, като са предпочели да посещават тях, вместо да пътуват по време на почивките си в чужбина. Така на практика работата на Иван Иванов в сферата на почистването се увеличава и той отчита рекорден сезон в сравнение с минали години. 

Среща трудности с намирането на допълнителни работници за бизнеса си, защото при много работа трябва да разчита на местната работна ръка. Такава обаче трудно намира, защото градът е изцяло свързан с туризма и всички местни са ангажирани. Намира решение на проблема, като помага на български студенти, отишли на летни бригади в САЩ, да започнат работа.

Новините от днес и със задна дата