вторник, 15 декември 2020 г.

Удължават мерките "60 на 40" и "80 на 20" до юни

 

                                            Снимка:Dir.bg

Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до март 2021-а. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно. Това заяви в ефира на Нова тв социалният министър Деница Сачева.

Тя разясни, че някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%.

"Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно", каза Сачева.

"До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1.2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава", каза още тя.

 

Новините от днес и със задна дата