понеделник, 7 декември 2020 г.

Радев обяви датата на парламентарните избори през 2021 г.

  

Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

По думите му, трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това - изборна администрация, изпълнителна власт.

Президентът направи коментара си, след като поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 111 г. от рождението на поета антифашист.

Той е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионери се опитват да изтрият от историята ни, каза държавният глава. Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които отдадоха живота на борбата срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата.

На въпрос за идеята на ГЕРБ за създаване на фигурата прокурор, който да разследва главния прокурор, Румен Радев коментира, че управляващите вече даже не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Радев посочи, че се предлага прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, както и се предлага същия ВСС, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел - да се бетонира статуквото, каза президентът Радев и определи предложението като далеч от всякаква логика и благоприличие.

По отношение на ваксините срещу коронавируса Румен Радев заяви, че очаква експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения. Запитан дали ще свика Консултативния съвет за национална сигурност за ваксините, държавният глава отсече:

"Какво очаквате от КСНС? Разяснил съм отдавна поради какви причини аз не свиквам този КСНС. Това е изключително експертен въпрос. Очаквам експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения

На въпрос за европейската перспектива на Република Северна Македония, президентът отново каза ,че сега трябва да се изчака да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде устойчив процес, където изкореняването на антибългарската риторика, на езика на омразата и обективното признаване на историческата истина да станат необратим процес и България трябва да отстоява своите права.

Новините от днес и със задна дата