понеделник, 7 декември 2020 г.

Експерт: Въздухът е по-чист отпреди 30 г., защото ставаме по-богати

  

Въздухът в София не става все по-мръсен, а относително по-чист, защото ставаме относително по-богати - караме по-нови коли, отопляваме се с по-чиста енергия. Това заяви пред bTV Боян Рашев, експерт по управление на околната среда.

По думите му днес стандартът на живот на хората е по-висок, затова и те все повече се вглеждат в проблема и имат очаквания.

"Има много хора, които са надраснали базовите проблеми на ежедневието. Околната среда е един вид луксозна стока, почваме да мислим за нея, когато може да си я позволим", коментира Рашев.

Експертът даде пример с финансовата криза в Гърция, когато заради обедняването се е забелязало влошаване на въздуха. Това се дължало на факта, че повече гърци са започнали пак да се отопляват с дърва.

Според Боян Рашев преди 30 години София не е имала толкова проблем с фините прахови частици, но в края на комунизма градът е имала огромен проблем със серния диоксид и с тежките метали. Тогава активно работят "Кремиковци" и много други предприятия, напомни експертът.

Оловният бензин също е бил голям проблем, но не се използва от 2000 г., допълни той. Той уточни, че основният замърсител през зимата е отоплението на твърдо гориво и в столицата, и в цялата страна. През лятото основният замърсител е транспортът.

"Отоплението на твърдо гориво през зимата е основният проблем. Решението е топлофикация, електричество и газ. През лятото трябва да се мият повече улиците", заяви Боян Рашев.

На 29 ноември, София бе обявена за трета в света по мръсен въздух. Тази сутрин индексът за качеството на въздуха показва 15,5 µg/m³. Това нарежда София на 48-мо място в света по замърсяване. По данни на Аirsofia най-мръсен е въздухът тази сутрин в кв. "Дружба", следван от "Подуяне" и "Хаджи Димитър".

Новините от днес и със задна дата