сряда, 23 декември 2020 г.

Проф. Аргирова посочи най-опасните особености при симптомите и цитокиновата буря на британския мутант на К-19

  

Мутантът, заради който е затворена Англия, съществува в България още от месец юни. Това заяви за Нова тв проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

"Вирусът е един, говорим за мутант или мутанти. Този мутант, за който става въпрос в Англия, не знам откога им е известен. Той обаче е известен на Европа и на Южна Америка отдавна. У нас той съществува още от юни месец. 

Публикация за съществуването му има от края на март. Може в Англия сега да е установен и затова да се вдига такъв шум", каза тя. "Освен този мутант има и 4-5 други мутанти с много по-ниска честота на разпространение - от 1 до 3 процента. Този в Англия е с разпространение 30%. 

Там има специален орган, който се нарича консорциум за проследяване на генетиката на SARS-COV2, който работи регулярно и дава тези цифри. Доверявам му се напълно", добави експертът. "Най-важното, което искам да подчертая, е, че нито един от мутантите няма да доведе до промяна в реакциите спрямо която и да е от предлаганите ваксини", категорична бе проф. Аргирова. 

Тя уточни и наличието на много промени във вируса. "По-млади пациенти боледуват. Отделно като че ли инкубационният период става по-дълъг. Преди наблюдавахме първи признаци на 8-ми и 9-ти ден след първите симптоми. Сега като че ли това става към 12-ти 13-ти ден. Малко по-късно идва и цитокиновата буря. Нашите клиницисти разбраха отдавна, че вирусът вече не е същият като в началото. Аз много пъти съм казала, че първоначалният ухански вирус отдавна го няма и караме на негови мутанти", заяви проф. Аргирова.

"Няма никаква драма и причини за притеснение. Всичко работи. Тестовете работят идеално. Всичко е проверено. Ненапразно и здравният министър каза ,че всичко са проверили", добави тя.

Новините от днес и със задна дата